tisdag 5 augusti 2008

Veckans Fritillaria (3) - Centralasiens fyra sista arter

Fritillaria raddeana har strödda eller snarast kransställda blad och två till sju flockbildande, brett klockformade blommor. Kalkbladen är blekt gula eller grönaktiga med flera gulgröna nerver och har basala, grunda nektarier, knappt synliga från utsidan. Förekommer i buskage och på steniga sluttningar vid foten av bergskedjan Chrebet Kopet-Dag i Turkmenistan.


Fritillaria regelii (ovan) har såväl motsatta som strödd blad men endast på stjälkens mitt. Den oftast ensamma, nickande, klockformade blomman har brunvioletta kalkblad med ett flertal mörka nerver och avlånga, ytliga nektarier. Höjd omkring 40 cm. Förekommer på bergssluttningar och i täta växtbestånd i Pamir.

Fritillaria eduardii har jämnt fördelade blad över stjälkens undre två tredjedelar och de klockformade, upprätta eller något nedböjda blommorna bildar en toppställd flock. Kalkbladen är lysande röda och har runda, ytliga nektarier invid basen. Höjd 40-60 cm. Förekommer på bergssluttningar i Tadzjikistans berg.

Fritillaria pallidiflora (ovan och nedan) har strödda, stundom närmast motsatta eller snarast kransställda blad. Blomställningen utgörs av två till fem nickande, klockformade blommor med blekt gula kalkblad, något mörkrött fläckade och med mörkare gula nerver. Nektarierna är äggrunda till avlånga, djupt konkava på kalkbladets insida och utpekande i rät vinkel. Höjd 15-45 cm. Växer i skogar, buskage, ängar, gräsklädda sluttningar och bergsstäpper i nordvästra Xinjiang (bergskedjan Tien Shan) och Kazakstan.
Arten är ganska vanlig i handeln och erbjuds till rimligt pris. Den odlas i fuktighetshållande trädgårdsjord och har inget krav på att bakas i en lökbädd under sommaren.

Inga kommentarer: